سویق گندم؛ سویق جو؛ سویق برنج؛ سویق عدس؛ سویق گاورس؛ سویق سیب؛ سویق سنجد و ... .

ولی عمده سویق همان سویق گندم و جو است.

سویق از سبوس گندم و آرد گندم و سبوس جو و آرد جو، هرکدام به مقدار مساوی جداگانه آسیاب شود و جداگانه تفت‌داده شود (زیرا سبوس زودتر از آرد بوداده می‌شود و زود می‌سوزد) سپس باهم مخلوط شود.

تفت دادن آرد حدود ۲ساعت یا بیشتر طول میکشد ولی سبوس کمتر از نیم ساعت تفت داده میشود لذا باید جدا تفت داده شود.

گندم چاق می‌کند و جو تقویت می‌کند، کسانی که می‌خواهند فقط چاق شوند فقط سویق گندم بخورند (تشکیل‌شده از سبوس گندم و آرد گندم) و کسانی که می‌خواهند فقط تقویت شوند سویق جو بخورند (تشکیل‌شده از سبوس جو و آرد جو). بهترین حالت خوردن سویق خشک و ناشتا است ولی می‌توان با خرما، عسل و یا روغن هم خورد، اگر سویق را با چیزی مخلوط بخورند خواص آن کم می‌شود.

در روایت است که مولای ما حضرت امام رضا صلوات الله علیه فرمودند که برای آن حضرت سویق بیاورند و سویق آغشته (با آب یا روغن) آوردند و امام آن را برگرداندند و فرمودند اگر سویق آغشته باشد خواص سویق خشک را ندارد، اگر سویق خشک وارد معده شود رطوبت معده را می‌گیرد و خارج می‌کند. سویق را می‌توان به بچه کوچک هم داد و بسیار توصیه‌ شده البته به بچه با آب یا شیر بدهند، خوردن سویق با شکر برای مردان نهی شده است، همچنین مرد و زن قبل از هم‌بستری خوب است سویق بخورند و بعد از بارداری هم مادر حتماً سوق بخورد تا فرزند قوی و استخوانش درشت شود.


سویق گندم:

آرد گندم را بدون روغن با حرارت غیر مستقیم تفت داده سبوس گندم را مثل همان تفت داده باهم مخلوط و مصرف کنید.

آرد و سبوس باید بسیار آسیاب شوند به اندازه مساوی از هرکدام تفت داده شود مثلا از هرکدام نیم کیلو پس از آسیاب شدن…

چاق کننده است و بسیار مناسب کودکان ، زنان باردار و زنان شیرده...

سویق جو:

اول سبوس جو را تفت دهید سپس آسیاب کنید، بعد آرد جو را تفت دهید، با حرارت غیر مستقیم هر دو را بدون روغن تفت دهید.


نشانه سویق خوب : هنگام مصرف احساس گرما می کنید مثل اینکه تازه تهیه شده است.

سویق سنجد:

سنجد را با هسته و پوست و گوشت آن آسیاب کنید و سپس مصرف نمایید.

و در روش دیگر ، سنجد را با هسته آسیاب کرده و تفت دهید و سپس مصرف نمایید.

به این صورت که:

ابتدا هسته سنجد را از گوشت سنجد جدا کنید، بعد هسته را آسیاب کنید و جداگانه تفت دهید، پوست و گوشت سنجد را نیز آسیاب کرده و تفت دهید، حال پودر تفت داده ی هسته و گوشت و پوست سنجد را با هم مخلوط کنید و استفاده نمایید.

سویق عدس:

همه نوع عدس مفیدند اما برای سویق عدس بهتر است از عدس سبز و ترجیحا دیم که مقداری کوچک تر است استفاده نمایند:

ابتدا عدس را نیم کوب می کنند و بعد آن را تفت می دهند تا پخته شود و بعد آسیاب و از آن استفاده می کنند و البته می توان عدس را آسیاب نمود و بعد تفت داد تا پخته شود و به عنوان سویق عدس استفاده نمود.


سویق برنج :

ابتدا برنج را می شویند و بعد در آفتاب خشک کرده و سپس آسیاب و استفاده می نمایند.

و روش دیگر برای درست کردن به این صورت است که: مقدارى برنج را شسته و خشک نموده، آن‏گاه آن را تفت می دهند تا پخته شود و بعد آسیاب می کنند.



💠کانال طبّ الثّقلین
💠https://telegram.me/Saqlein_Teb